یکی از پر طرفدارترین مواد در صنعت ساختمان سازی پلی وود است. این ماده به دلیل خصوصیات ویژهای که دارد برای تولیدکنندگان محصولات چوبی در اولویت قرار گرفته است. بعضی از افراد بر این باورند که پلی وود همان پلای وود یا تخته چندلایی است اما این تصور کاملا غلط است. در واقع این دو ماده کاملا با هم فرق میکنند و خصوصیات متفاوتی با یکدیگر دارند. در این ارتباط خوب است بدانید که پلی وود و پلای وود دو نوع مختلف از تختههای چند لایه محسوب میشوند. پلی وود از ترکیب مواد بازیافتی چوبی نظیر خاک اره و پلاستیک ساخته شده است که به آن چوب پلاست نیز گفته میشود. در این مقاله از کلینیک موعود قصد داریم در ارتباط با تاریخچه پلی وود، انواع پلی وود، ویژگیها و کاربردهای مختلف آن بیشتر صحبت کنیم.
پلی وودچیست؟
پلی وود polywood ترکیبی از پودر چوب و مواد پلیمیری (pvc)است که بصورت کامپوزییت چوب پلاستیک WPC مخفف Wood-plastic-composite می باشدتولیدمیگردد.در واقع محصول نهایی نیز از ترکیب چوب و ترموپلاستیک به وجود آمده که اصطلاحاً به پلی وود (PolyWood) معروف است. (ترموپلاستیک:Thermoplasticیا گرمانرم به پلیمرهایی گفته میشود که با افزایش دما بدون تغییر شیمیایی ذوب میشوند. این پلیمرها را میتوان به دفعات ذوب و دوباره جامد نمود.).
آمریکای شمالی، کانادا و اروپا از بزگترین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان این نوع پروفیل ها می باشند. خصوصیات استثنایی این کامپوزیت ها که ترکیبی از زیبایی چوب و دوام پلاستیک می باشد سبب شده که در کشور های مختلف این محصولات بسیارمحبوب و قابل اعتماد باشند. کاربرد فراوان و گسترده wpc ، این محصول را به رقیبی جدی در مقایسه با چوب های فرآوری شده در امر ساختمان سازی ، فضای شهری و کاربرد صنعتی و خانگی تبدیل کرده است.
با تاریخچه پلی وود بیشتر آشنا شوید
اولین شرکت در جهان که فرآیند WPC را اختراع و ثبت کرد شرکت کاوما (Covema) از میلان بود که توسط برادران تراگنی در سال 1960(Terragni) تأسیس شد. اگرچه از ورود این محصول به بازار زمان زیادی گذشته است ، همچنان پلی وود محصول جدیدی در نظرگرفته می شود آغاز داستان ما ممکن است شبیه بسیاری از داستان های کارآفرینی باشد اما در حقیقت رسالت بنیانگذاران این صنعت انجام فعالیت های معنا دار برای نسل های آینده بوده است.
معرفی انواع پلی وود
در حال حاضر پلی وود در انواع مختلفی در حال تولید است که هر کدام در زمینههای خاصی کاربرد دارند. از پلی وود ساده جهت ساخت انواع کابینت، مبلمان و طراحی دکوراسیون داخلی استفاده میشود. دلیل آن را میتوان بافت نرم این نوع پلی وودها دانست که سبب شده است وزن کمی نیز داشته باشند. موضوع دیگر قیمت پلی وود نوع ساده است که در مقایسه با دیگر انواع پلی وودهای موجود در بازار مناسبتر است همین امر باعث شده در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار بگیرند.
پلیوود مدل تزئینی
به طور معمول این نوع پلی وود را با روکشهای جذاب و زیبا کاور میکنند و بیشتر برای کارهای دکوراتیو نظیر روکش مبلمان، کابینت و دیوارپوشها از آن استفاده میشود. لازم به ذکر است که جهت روکش پلی وود تزئینی بیشتر از لمینت، چوب طبیعی و وینیل استفاده میشود.
پلیوود مدل چندمنظوره (Multiplex Plywood)
پلی وود مولتیپلکس یا چندمنظوره از لایههای متعدد چوب تشکیل شده است که به صورت فشرده قرار گرفتهاند. بافت فشرده این نوع پلی وود سبب شده است که مقاومت و استحکام بالایی داشته باشد. از این نوع پلی وود بیشتر برای کارهای صنعتی و ساختمانی استفاده میشود.
پلیوود مدل ساختمانی (Structural Plywood)
همانطور که از نام این نوع پلی وود مشخص است بیشتر در ساختار دیوارها، سقفها و کفپوش ساختمان از آن استفاده میشود. بایستی خاطر نشان کرد که جهت تولید پلی وود ساختمانی یکسری استانداردهای ویژه جهت دوام و مقاومت آن بکار برده میشود.
پلی وود ضد آب
یکی دیگر انواع پلی وود نوع ضد آب است. این نوع پلی وود عایق خوب گرما، سرما و صوت نیز محسوب میشود در نتیجه بسیاری از صنایع از پلی وود ضد آب استفاده میکنند. علاوه بر ویژگیهای ذکر شده باید گفت که پلی وود ضد آب یک نوع عایق حرارتی نیز بشمار میآید این ویژگی سبب شده است از آن برای کف واگن و تریلر نیز استفاده شود.
مزایای پلی وود
استفاده از صنعت پلی وود سالانه از قطع شدن هزاران اصله درخت جلوگیری می شود و این یکی از مهم ترین پیامدهای این صنعت برای محیط زیست است. امروزه از پلی وود برای تولید طیف گسترده ایی از وسایل مختلف همچون در و چهارچوب ، مبلمان شهری ، میز و صندلی ، گلایدر ها ، عرشه ی کشتی ،نرده های محوطه سازی ، قاب های پنجره و …. استفاده می شود. محصولات پلی وود مناسب هر چهار فصل هستند و طیف وسیعی از آب و هوا های مختلف را پوشش می دهند. این محصولات درمقابل هوای گرم تابستان و زمستان های سرد همراه با وزش شدید باد مقاوم هستند و برخلاف سایر محصولات چوبی نیازی به رنگ آمیزی ندارند.
در حال حاضر کامپوزیت های چوب پلاستیک (WPC)به طور فزآینده ای به عنوان مصالح ساختمانی داخلی و خارجی کاربرد دارند. برای چنین کاربردهایی ، این مواد باید ویژگیهای چند منظوره ایی مانند خصوصیات مکانیکی خاص و تأخیر در شعله ورشدن را نشان دهند ، که با اضافه شدن افزودنیهای خاص در طی پردازش کامپوزیت می توان به آن دست یافت. دوام کامپوزیتها در معرض هوا و جذب آب نیز مورد بحث قرار می گیرد. پروفیل های اکسترود شده و قطعات قالب ریزی شده دقیقاً مانند چوب های طبیعی و دیگر انواع مصنوعات چوبی قابلیت اره شدن و شکل گیری دارند. در ده سال گذشته کامپوزیت چوب و پلیمر (WPC)به یکمحصول مدرن تجاری با پتانسیل رو به رشد در زمینه ساختمان و مبلمان تبدیل شده است. در حال حاضر محصولات مورد نیاز در بازارهای جهانی در حوزه ساخت و ساز نیازمند عملکرد مقاوم وکیفیت و کارایی است.
در سالهای اخیر صنعت پلی وود به آرامی در بازارهای اروپا در حوزه ی خودرو ، مبلمان و در ساخت و سازها افزایش یافته است و نشان داده علاوه بر قیمت مناسب پاسخگوی دغدغه های پیمانکاران ساختمانی و تمام سازندگان در زمینه های مختلف می باشد. با توجه به قیمت مناسب پلی وود و توجه این محصول به حفظ محیط زیست ،استفاده از این محصول جایگزین مناسبی برای محصولات چوبی است. علاوه بر ویژگی های خاص محصولات پلی وود زیبایی و ظرافت این محصولات با محصولات چوبی و سایر موارد مشابه تفاوتی نداشته و می توانددرصنعت ساخت و ساز تحولی مهم و تاثیر گذارایجاد کند.
معایب پلی وود
پلی وود مانند هر ماده دیگری دارای مزایا و معایبی است. بنابراین اگر قصد خرید پلی وود شیراز را دارید بهتر است پیش از نهایی کردن خرید خود با معایب آن نیز آشنا شوید. در ادامه مطلب در این زمینه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
وجود محدودیت در انتخاب ابعاد پلی وود
از جمله معایب پلی وود میتوان به محدودیت در انتخاب ابعاد آن اشاره کرد. در حقیقت پلی وودهایی که در بازار موجود هستند ابعاد محدودی دارند. چنانچه فردی قصد سفارش پلی وود با ابعاد خاص را داشت لازم است که قالب مجزا برای این کار طراحی شود. واضح است که برای تولید پلی وود با ابعاد خاص باید هزینه بیشتری پرداخت کرد. البته در رابطه با چوب حقیقی این محدودیت وجود ندارد و در هر اندازه و ابعادی در بازار موجود هستند. بایستی خاطر نشان کرد که محدودیت در ابعاد پلی وود یکی از مواردی است که باعث دلسرد شدن افراد از خرید آن شده است.
زیبایی و جذابیت کم پلی وود
با وجود اینکه پلی وود ظاهر زیبایی دارد اما جذابیت و شکوه آن به چوب طبیعی نمیرسد و قادر نیست حس منحصر به فرد چوب را به بیننده انتقال دهد. دلیل آن را میتوان وجود مواد پلاستیکی در ترکیب پلی وود دانست که سبب شده است در کنار شباهت زیادی که به چوب دارد شبیه پلاستیک نیز باشد.
حساسیت بالای پلی وود به رطوبت و شرایط نامساعد جوی
پلی وود در برابر رطوبت و شرایط نامطلوب جوی مقاومت بالایی ندارد و میتواند دچار آسیب شود. این ویژگی برای پلی وود تجاری بیشتر صدق میکند. از این رو استفاده از پلی وود در مشهد در محیطهای باز و با رطوبت بالا اصلا توصیه نمیشود چرا که نبود پوشش محافظ باعث خراب شدن سریع آن خواهد شد.
وزن نسبتا بالای پلی وود
پلی وود در مقایسه با سایر مواد جایگزین شده نظیر ام دی اف وزن بالاتری دارد. این خصوصیت سبب شده است که حمل و نقل مشکل و هزینه بری داشته باشد.
نیاز به مراقبت و نگهداری
اگر بخواهید پلی وود ظاهر زیبای خود را حفظ کند و دوام و ماندگاری بالایی داشته باشد باید به طور مرتب از آن مراقبت و نگهداری کنید. این نگهداری شامل مراقبت از لایههای سطحی، تعمیر به موقع پلی وود و استفاده از پوشش محافظ خواهد بود.
ویژگی های پلی وود چیست؟
برای اینکه هر نوع پلی وود موجود در بازار نظیر پلی وود روسی، پلی وود بندرعباس و یا حتی پلی وود ایرانی را خریداری کنید باید در ابتدا اطلاعات کاملی در زمینه ویژگیهای پلی وود بدست آورید. از جمله خصوصیات پلی وود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایده آل بودن روش تولید که با استفاده از روشهای سنتی فرآوری چوب به آسانی تولید و ساخته می شوند.
- -خودرنگ بوده و همچنین قابل رنگ کردن مجدد است.
- دوست دار محیط زیست (قابل بازیافت)
- غیر سمی و ایمن برای سلامت انسان
- مقاوم در برابر حشرات موزی (موریانه و موش)
- مقاوم در برابر رطوبت آب و آتش
- کمترین انبساط و انقباض در شرایط مختلف آب و هوایی
- ضدخش و ضد ضربه-سطح غیر لغزنده
- -مقاوم در برابر شکاف وپوسیدگی
- قابل شستشو با پاک کننده های ملایم
- -نگهداری آسان و کم هزینه
- مقرون به صرفه با عمر طولانی
- ابزارخوری همانند چوب-زیبایی و حس چوب
- -امکان ایجاد طرح های متنوع و جذاب
موارد کاربرد پلی وود چیست؟
پلی وود کاربردهای زیادی دارد. از جمله موارد استفاده از پلی وود میتوان به کار برد آن در ساخت نرده، نمای ساختمان، تولید سقف کاذب، کفپوش منازل و ساختمانهای اداری، انواع مبلمان، ساخت تابلوی مغازه و... اشاره کرد. بعلاوه محصولات تولیدی از این کامپوزیت ها مورد مصرف بخش های مختلفی از قبیل ساختمان سازی، خودروسازی ، وسایل تزئینی داخلی، دکوراسیون، راه آهن، کشتی سازی عرشه و … است. کاربرد کنونی این کامپوزیت ها بیشتر به مواردی همچون تزیین کردن، روکش کاری و چارچوب ها و قالبهای پنجره باز میگردد. بازار محصولات کامپوزیت چوب – پلاستیک در آمریکا در ۵ سال اخیر به ۱۰۰ درصد رسیده است و باز هم با پدیدآمدن کاربردهای جدید در حال افزایش است.
بسیاری از تولیدکنندگان در و پنجره به طور جدی به کامپوزیت های چوب – پلاستیک به عنوان یک جایگزین برای چوب می نگرند چرا که قطع درختان به عنوان ماده رایج برای ساخت در وپنجره های چوبی به طور فزاینده، نگران کننده است. در واقع قطع این درختان، برای بریدن چوب و چسباندن آن کنار هم صورت می گیرد. سپس مواد به هم چسبیده، خرد شده و به قطعات صحیحیتکه می شوند تا در سر هم کردن در و پنجره مورد استفاده قرار گیرند. این مراحل هزینه ها و ضایعات چوب را افزایش می دهند اما نخستین پروفیل وارد شده از جنس کامپوزیت در این زمینهالوارهایی بودند که به صورت پروفیلهای استاندارد همانند چوب مورد استفاده قرار می گرفتند.
تولید این مواد با ضایعات کمتری نسبت به چوب همراه است زیرا تراشه های آنها را می توان به طورمستقیم بازیافت و به محصول تبدیل کرد. همانطور که اشاره شد موارد مصرف از این کامپوزیت ها بسیار گسترده و متنوع است اما به نظر می رسد کاربرد بارز این محصول در تخته های کف جهت مصرف در کف ساختمان، اسکله های دریایی، استخرها و کابینت آشپزخانه ، مبلمان اداری و پروفیل های در و پنجره است که البته مصارف ساختمانی، عمده بازار مصرفی این محصول را تشکیل میدهد.
بهترین درب پلی وود را از کجا تهیه کنیم؟
یکی از مصارف مهم پلی وود استفاده از آن جهت ساخت انواع درب ساختمانی است. در حال حاضر شرکتهای متعددی نظیر پلی وود cdoor در زمینه تولید درب پلی وود در حال فعالیت هستند. اما آنچه اهمیت دارد درجه کیفی و مرغوبیت محصول تولیدی است. اگر قصد خرید درب پلی وود را دارید میتوانید به فروشگاه کلینیک موعود سر بزنید و از بین انواع محصولات آن مدل خود را با خیال راحت خریداری کنید.